Header alpentocht janleo2

‘Bij de finish komen alle emoties samen’

Na de Alpentocht in Val Thorens schreef Jan Leo van der Ploeg (44) zich meteen in voor de jubileumeditie in Italië (Stelvio). “Het is een mooie uitdaging om je eigen grenzen te verleggen. En je doet het met een lach, voor een lach.”

De teleurstelling was er ook bij Jan Leo toen de Alpentocht in 2020 niet door kon gaan in Val Thorens vanwege de coronacrisis. Des te meer keek hij uit naar september vorig jaar, toen hij samen met bijna 400 deelnemers naar Frankrijk afreisde voor de tocht waar hij twee jaar op gewacht had. “Je leeft er zolang naartoe”, vertelt Jan Leo. “Ik voelde me als een koe die voor het eerst weer de wei in mocht.”

Vastberaden
Het ontbrak Jan Leo niet bepaald aan motivatie om de berg op te gaan voor CliniClowns. Zijn zoon Julian (11) heeft een vorm van autisme en liep hersenschade op door epilepsie. Hij ziet de CliniClowns weleens op school en nu hij ook regelmatig online contact met ze heeft via de CliniClowns App, zijn ze echt onderdeel geworden van Julians leven. Jan Leo: “Dat blije gezicht tijdens het videobellen met de clowns is onbetaalbaar. Met de Alpentocht kon ik iets terugdoen.”

Emoties
Tijdens de tocht in Val Thorens dacht Jan Leo veel aan zijn zoon én aan zijn dochter, die ooit eens bezoek kreeg van de CliniClowns in het ziekenhuis. “Maar ook aan alle andere kinderen die een lach zo hard nodig hebben”, vertelt Jan Leo. “Het is zo mooi om daarvoor geld op te halen. Op momenten dat ik het zwaar had, ging ik omrekenen hoeveel sponsorgeld ik per kilometer ophaalde. Dat gaf me extra kracht.”

Jan Leo denkt nog vaak terug aan het moment dat hij over de finish kwam: “Alle emoties komen dan in een split second samen. Dat gevoel is bijna niet te omschrijven. Je moet het meemaken.”

Ook naar de Stelvio
“Ik heb echt genoten. Het was goed georganiseerd door een gepassioneerd team van medewerkers en vrijwilligers en de sfeer was elke avond heel gezellig. In overleg met mijn gezin schreef ik me bij thuiskomst meteen in voor de jubileumeditie in Italië. Op 10 september, de dag van de tocht, ben ik jarig. Hoe speciaal wordt dat!”

Wil jij ervaren hoe het is om de berg op te gaan voor CliniClowns? Schrijf je in voor de Alpentocht 2022 en ga samen met ons naar de top van de Stelvio.

×