Header alpentocht constant

'Een lach en een traan liggen soms dicht bij elkaar’

In 2018 deed Constant (53) ook al mee aan de Alpentocht. Dit jaar pakt hij weer de fiets om geld op te halen voor CliniClowns in Val Thorens.

“Drie jaar geleden heb ik meegedaan aan de Alpentocht op de Mont Ventoux”, vertelt Constant. “Dat was een fantastische beleving.” Constant speelt al 22 jaar als CliniClown voor kwetsbare kinderen en mensen met dementie: “Ik vind het heel tof dat ik met mijn hobby fietsen geld ophaal voor hetgeen wat ik het liefste doe.”

Voorbereidingen

“Je doet je fietspak aan en het lukt. Dat is het mooie van fietsen”, vertelt Constant enthousiast. Zijn voorbereiding is in volle gang. Waar Constant op let? Dat is nogal een lijst! “Het materiaal van je fiets moet goed zijn. Daarnaast wil ik kilo’s kwijtraken, voldoende zadeluren maken en natuurlijk veel klimmen.” Deze klimtrainingen zijn een belangrijk onderdeel van zijn voorbereiding. Samen met zijn fietsmaatjes overwint hij het ene na het andere heuvelachtige gebied in Nederland.

Enthousiast

Op social media deelt Constant zijn weg naar de top in Val Thorens en roept hij mensen op om te doneren. Daarnaast stimuleerde hij andere fanatiekelingen om de uitdagende klim ook aan te gaan. Met zijn enthousiaste verhalen over zijn deelname uit 2018 wist hij meteen de aandacht te trekken.

“Er was een geweldige gezellige sfeer en alles was ontzettend goed georganiseerd met trainingen, barbecues en maaltijden.”

Wiebelend voetje

Clown Tino

Constant streeft tijdens zijn werk als CliniClown naar zogenoemde succeservaringen. Hij kijkt vooral naar wat er wél kan, ook tijdens zijn bezoeken aan mensen met dementie. Daar ziet hij bewoners in hun eigen wereld. Juist dié mensen waarbij je het contact niet verwacht, maken zijn werk prachtig. Hij hoort het de medewerkers nog zo zeggen: “Die heeft er echt geen zin in, sla haar maar over.” Maar contact maken, kan altijd. “Een wiebelend voetje op de maat van de muziek. Dat maakt me gelukkig, ik krijg het gevoel dat het zin heeft wat ik doe. Hoe klein ook.”

Een lach en een traan

Ondanks de onvergetelijke momenten die Constant als CliniClown meemaakt, komt de realiteit soms hard aan. “Het gebeurt ook dat we ergens komen en het jongetje in het ziekenhuis of de mevrouw die altijd zo leuk meedeed er niet meer is. Dan wordt het even stil. Een lach en een traan liggen soms dicht bij elkaar.”

Het plezier van het leven

Constant streeft naar nog meer bezoeken van de CliniClowns aan kwetsbare kinderen en mensen met dementie die het nodig hebben. “Wij moeten het plezier van het leven laten herbeleven. We brengen een spel dat helemaal is afgestemd op degene voor wie we spelen. Of dat nou een kind is met een gebroken been, een kind dat verstandelijk beperkt is of iemand met dementie. Hier zet ik mij voor in, ook tijdens de Alpentocht."

"Fantastisch dat zoveel anderen zich ook op deze manier inzetten voor CliniClowns. Zo kunnen we nog meer mensen een zorgeloos moment bieden."
×