Tandem 6

‘Het is iets waarbij je achteraf echt kan zeggen: Wauw, we hebben dit gedaan.’

Een vriendschap die ontstond op het water gaat verder tot diep in de bergen. Sebastiaan (23) en Lars (21) fietsen samen de Alpentocht. Op een tandem. “Wij willen bewijzen dat het ons gaat lukken.”

De tandem

“Toen ik heel jong was, was ik al verliefd op de tandem van mijn opa en oma”, vertelt Sebastiaan. “Ik dacht: die wil ik later hebben.” Het erfstuk dat Sebastiaan kreeg was helaas niet meer wat het geweest was. De fiets had het zwaar te voorduren gehad in de oude schuur van zijn grootouders. “Alles zat vast van de roest en de banden vielen uit elkaar.” Een halfjaar lang is Sebastiaan bezig geweest met het opknappen van de antieke fiets. “Ondertussen hield ik mensen op de hoogte van mijn proces door foto’s te sturen.” En zo werd ook Lars meegenomen in het proces.

Op de tandem
Foto: Alisa Visser

Vanaf hun tienerjaren kennen de twee elkaar via de zeilschool in Aalsmeer. Ze groeide steeds meer naar elkaar toe en zo werden ze goede vrienden op de zeilschool, maar ook daarbuiten. Aan het eind van het lange project kwam Lars langs om het prachtstuk met eigen ogen te bewonderen. “Moeten we hem niet proberen?” vroeg Lars. “We keken elkaar aan. We zeiden niets. Het was duidelijk.” Tot diep in de nacht draaiden de banden van de opgeknapte tandem rond over het asfalt. Zo werden tijdens deze lange fietstocht plannen gemaakt voor de volgende tocht: in drie dagen op de fiets naar Calais in Frankrijk.

De Alpentocht

Ze hadden de smaak te pakken. Het werd tijd voor een nieuwe uitdaging. Sebastiaan werd enthousiast over de Alpentocht en zo informeerde hij Lars over dit nieuwe project. De jongens wisten het al snel: “We doen het!” De twee geven aan dat juist iets wat niemand voor mogelijk houdt hen stimuleert om het toch te doen. Ze genieten van de uitdaging, maar ook van de bewondering die het met zich meebrengt. “Hetzelfde geldt voor dit avontuur. Wie zie je nou met een tandem een berg op fietsen?” Lars glundert als hij het zegt.

"Wie zie je nou met een tandem een berg op fietsen?”

Ervaring

Zelf heeft Sebastiaan meegewerkt aan een project waarbij hij in gesprek raakte met kinderen in het ziekenhuis. Ze hadden daar veel contact met de CliniClowns. “Als je ziet met hoeveel sprankeling de kinderen vertellen over die ervaringen, dan merk je dat dat iets is waarbij ze hun hele gedachtegang van het ziekenhuis even opzij zetten.” De jongens zijn erg onder de indruk van het werk van de clowns. Zo houden ze ook de social media-kanalen van CliniClowns in de gaten om een glimp op te vangen van het mooie contact. “We zagen laatst weer een filmpje, we smolten er allebei van. Veel kinderen in de ziekenhuizen voelen zich soms alleen. Zulk soort afleiding kunnen ze zo goed gebruiken.”

De voorbereidingen

Beide jongens kampen op dit moment met een blessure. “Het is een race tegen de klok om op tijd fit te worden. Maar het zal sowieso goedkomen, daar hebben we alle vertrouwen in.” Hoewel ze lichamelijk gezien nog moeten herstellen gaan de voorbereidingen in razend tempo door. De jongens werven sponsoren, zetten een website op en hebben zelfs eigen TandemNL-kleding. Tijdens een brainstorm sessie werd hard nagedacht over sponsoren. De ideeën schieten als paddenstoelen uit de grond. Hierbij merken ze dat bedrijven het fijn vinden als je al een idee klaar hebt liggen. “Maar als zij andere ideeën hebben dan moet je daar ook voor open staan. Hier moet je ook over in gesprek willen.” Lars geeft aan dat je verder komt als ze toelichten waarom ze aan de tocht meedoen.

“We leggen uit waarom wij het zo belangrijk vinden dat ze ons sponsoren voor CliniClowns.”

Voor een ander

Op de tandem
Foto: Alisa Visser

Er zullen zeker nog meer uitdagende tochten volgen. Voor nu willen Sebastiaan en Lars mensen inspireren met hun verhaal. “Het lijkt mij geweldig om jonge mensen te inspireren om ook iets moois te doen voor een goed doel. Zodat ze zich gaan inzetten voor een ander”, vertelt Lars. Zo willen ze ook langsgaan bij bewoners van het tweede thuis - waar mensen wonen met een beperking - om zo hun passie en plezier te delen met de bewoners, namelijk samen fietsen op een tandem.

Hun streven is om het opgestelde bedrag van 2000 euro ver te overtreffen en daarbij een prestatie te leveren waarvan mensen op voorhand zouden zeggen dat het niet zal lukken.

“Het is iets waarbij je achteraf echt kan zeggen: Wauw. We hebben dit gedaan.

Wil je Lars en Sebastiaan volgen tijdens de voorbereidingen en de beklimming? Je vind ze ook op Instagram en op Facebook.

×