Afbeelding1 Amy

‘Ik vind dit echt een enorme uitdaging’

Na vele sportieve uitdagingen voor het goede doel was dit jaar CliniClowns aan de beurt voor Cicely van der Leij. “Iedereen kan zeggen: ik ga een berg beklimmen en dat is sportief gezien ook een hele mooie uitdaging, maar voor mij heeft het echt wel een extra dimensie.”

Cicely dacht bij zichzelf: wat wordt mijn volgende uitdaging? Via haar werk kende Cicely iemand die mee wilde doen met de Alpentocht. De keuze was snel gemaakt: “Doe dan met mij mee!” En zo gaat Cicely naar Val Thorens om de Alpentocht te fietsen.

“Ik vind het helemaal geweldig om een sportieve uitdaging te combineren met het steunen van een goed doel.”

Inzetten voor goede doelen

Zelf is Cicely erg sportief aangelegd. “Ik zit veel op de racefiets en ben veel aan het hardlopen. Rennen en fietsen voor een goed doel vind ik al helemaal mooi.” De afgelopen jaren heeft ze zich met haar sportieve instelling al meerdere malen ingezet voor verschillende goede doelen. En die motivatie kwam niet zomaar uit de lucht vallen.

Bij de twintigweken echo werd duidelijk dat haar dochter Amy geboren zou worden met een hartafwijking. De vele operaties en complicaties zorgden helaas voor hersenschade. “In het dagelijks leven zijn er best wat dingen lastiger voor haar en die worden nu extra duidelijk omdat ze ouder wordt. Zelf merkt Amy ook dat sommige dingen haar niet lukken die andere (gezonde) kinderen wel kunnen”, vertelt Cicely.

Genieten

Amy in ziekenhuisbed

Als baby heeft Amy heel lang op de IC gelegen. De eerste tweeëneenhalf jaar van haar leven moest Amy zo vaak naar het ziekenhuis dat Cicely en haar gezin regelmatig in het Ronald McDonald Huis verbleven. Gelukkig kijkt Cicely met een warm gevoel terug op deze periode. “We hebben er allemaal geen nare herinneringen aan, hoe heftig die tijd ook was.” Op de IC kwamen de CliniClowns af en toe voorbij en later op de gewone verpleegafdeling bleven ze bezoekjes brengen. Ook al zaten de kinderen in eerste instantie sip in hun bedje, zodra een CliniClown binnenkwam veerden ze helemaal op. “Je zag gelijk lachende gezichten.”

Spanning weggenomen

Amy met Clown

Voorzichtig benaderden de CliniClowns Amy. Eerst wilde ze er niets van weten, maar zodra de clowns de kamer verlieten liep ze snel naar de deuropening. “Waar gaan die clowns heen?” vroeg Amy nieuwsgierig. “Ze wilde ze wel volgen, maar aan bed vond ze het toch nog wel een beetje spannend”, vertelt Cicely. Bij elk bezoekje begonnen die gekke clowns meer en meer te wennen. Helemaal de laatste jaren is haar spanning weggenomen. “Op school komt er regelmatig een CliniClown met zijn autootje het schoolplein over rijden. Je hoort de kinderen alleen maar keihard lachen. Hoe gekker hoe beter. Als ik de foto’s laat zien weet Amy er altijd weer veel over te vertellen. Dat vergeet ze zeker niet.”

Voorbereidingen

Op haar social mediakanalen is Cicely druk bezig om aandacht te vragen voor haar deelname. Via haar werk wist ze ook al geld op te halen voor CliniClowns. Samen met haar team wil ze nog een pubquiz organiseren, waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat. Om de voorbereidingen compleet te maken zoekt Cicely de heuvels op, in combinatie met verschillende intervaltrainingen. Zelf is Cicely ontzettend enthousiast: “Ik vind dit echt een enorme uitdaging. Iedereen komt met een bepaald doel. Het is wat anders dan een gewone toertocht waarbij iedereen alleen komt voor het fietsen.”

×