Foto bij verhaal Jan Leo van der Ploeg afmetingen 1900

‘Het blije gezicht van mijn zoon is echt onbetaalbaar’

Jan Leo van der Ploeg (42) uit Apeldoorn is vastberaden om geld op te halen voor CliniClowns tijdens de Alpentocht NL Editie. “Ik wil iets terugdoen. En dat is zo makkelijk bij deze editie. De starttijd bepaal ik zelf en ik vertrek vanuit huis.”

Toen het zoontje van Jan Leo, Julian, één jaar oud was, bleek hij epilepsie te hebben. Een paar jaar later kwam daar ook de diagnose bij van een vorm van autisme. Medicatie onderdrukt zijn epilepsie. “Dat is natuurlijk heel fijn”, vertelt vader Jan Leo. “Maar door zijn epilepsie is er hersenschade ontstaan bij Julian. Hij is nu 10 jaar, met de ontwikkeling van een 4-jarige.”

Foto boven zijn bed

Julian volgt speciaal onderwijs op de Zonnehoek in Apeldoorn, waar veel leerlingen een verstandelijke beperking hebben en ongeveer de helft ASS (autisme spectrum stoornis). Volgens Jan Leo komt zijn zoon regelmatig enthousiast terug van school, maar enthousiaster dan op 11 februari heeft hij hem niet vaak gezien.

“Dat was voor corona de laatste keer dat de CliniClowns langskwamen in zijn klas”, vertelt Jan Leo. “Julian kwam thuis en bleef maar vertellen over die gekke clowns die via het raam binnen probeerden te komen, maar dat het steeds weer misging. Hij nam me helemaal mee in zijn fantasie. Na afloop ging hij ook nog even op de foto met de clowns en glunderde van trots. Die foto hangt sindsdien boven zijn bed.”

Iedere keer dat de CliniClowns langskomen op de school van Julian, ziet Jan Leo hoe opgewekt zijn zoon aan de ontbijttafel zit: “Dan wrijft hij altijd in zijn handen van blijdschap. Die twinkeling in zijn ogen is prachtig om te zien.”

CliniClowns App

Nu het zomervakantie is, blijft Julian via de CliniClowns App toch met de clowns in contact. Vader Jan Leo: “Het is zo fijn dat er online zoveel mogelijk is en dat het contact met de clowns onderdeel blijft van zijn leven. Dat blije gezicht tijdens het videobellen met de clowns is onbetaalbaar.”

Iets terugdoen

“Toen ik las dat CliniClowns geen subsidie krijgt, dacht ik: nu is het aan mij. Ik wil dat ze die vreugde en dat plezier kunnen blijven brengen aan kinderen met een beperking. Ik wilde iets terugdoen.” Jan Leo besloot zich aan te melden voor de Alpentocht om zo geld op te halen voor CliniClowns. De Alpentocht is een sportief evenement dat ieder jaar voor en door CliniClowns wordt georganiseerd.

Foto Julian op de app bijgesneden

Dat de editie in Val Thorens door de coronacrisis werd verplaatst naar 2021, weerhield hem er niet van om dit jaar alsnog mee te doen met de Alpentocht NL Editie. “De laatste tijd hebben we kunnen zien hoe belangrijk goede zorg is. De CliniClowns zorgen voor afleiding voor kinderen zoals Julian, maar ook voor zieke kinderen en mensen met dementie.”

Fietsen op de Veluwe

Jan Leo gaat tussen 29 augustus en 5 september zoveel mogelijk heuvels op fietsen om hoogtemeters te maken op de Veluwe, dat bekend staat om de bossen en de hei. Hij is er helemaal klaar voor. “De omgeving is perfect, er zijn heuvelachtige routes genoeg. Mijn streefaantal is 1942 hoogtemeters, dus eigenlijk Val Thorens in eigen land. In het weekend ga ik lekker op pad met de racefiets en houd ik alles bij in Strava. Vrienden en familie hebben al geld gedoneerd en ik ga nog een beroep doen op mijn netwerk op LinkedIn.”

Doe je mee?

Wil jij ook op een sportieve, laagdrempelige manier geld ophalen voor CliniClowns? Schrijf je in voor de Alpentocht NL Editie en bepaal zelf hoe hoog jij de lat legt. De leukste locaties hebben we al voor je geselecteerd. Jij hoeft alleen nog maar te bedenken of je wandelend, fietsend of hardlopend de uitdaging aan wilt gaan.

×